در دنیای امروز که بیشتر محیط اطراف ما را پلاستیک تشکیل میدهد وشاهد نیاز روز افزون بازار مصرفی مواد و ترکیبات پلیمری٬افزایش نرخ جمعیت و… هستیم٬بازیافت پلاستیک فرآیند مهمی محسوب می شود به طوری که به یک فرآیند اساسی و مهم برای زندگی ما تبدیل شده است.علاوه بر مهم بودن بازیافت پلاستیک در زندگی ما٬این عمل باعث مراقبت و نجات محیط زیست می شود.
بازیافت در معنای کلی به معنی استفاده دوباره از مواد می باشد و در تعریف اینگونه می توان گفت که بازیافت پلاستیک ، به فرایندی گفته می شود که کالاها و محصولات پلاستیکی استفاده شده را مجددا بازیابی و اصطلاحا طی فرآیندی بازیافت می کنند. پلاستیک، کاغذ و… جزو مواردی هستند که با بازیافت دوباره آن ها، بدون هیچ مشکلی می توان از محصول به دست آمده مجددا استفاده یا حتی کمکی به محیط زیست و سوخت ها کرد.
البته باید بیان کنیم که پلاستیک ها، روند بازیافت متفاوتی با کاغذ یا دیگر کالا ها دارند. موادی که درون ساخت پلاستيک استفاده شده نفتی است و باید حتما روند متفاوتی را برای بازیابی و بازیافت طی کنند. هر نوع پلاستیک که جنس یا مواد متفاوتی دارد باید به صورت جدا بازیافت شود تا در محصولات به دست آمده، مشکلی پیش نیاید. حدود ۵۰ درصد از پلاسیتک هایی که بازیافت می شوند، مجددا مورد استفاده قرار می گیرند. حال در ادامه با ما همراه باشید تا هر آن چه که راجب روند و نحوه بازیافت انواع پلاستیک ها نیاز دارید را شرح دهیم.
فروش پلی پروپیلن به چه صورت است؟ بیشتر بخوانید!
فهرست مطالب
Toggleمزایای بازیافت پلاستیک چیست؟
بازیافت پلاستیک مزایای بسیاری دارد. به عنوان مثال، با بازیافت کردن می توان تا حد بسیاری از مصرف سوخت ها جلوگیری کرد. در تولید هر یک از پلاستیک ها نفت استفاده می شود و اگر تا حدودی بتوان آن ها را بازیافت نمود، به استفاده مجدد از نفت نیاز نیست. از آن جایی که بیشترین موادی که در ساخت ظرف غذا یکبار مصرف پلاستیکی استفاده می شوند، به ضرر سلامت انسان هستند، با بازیافت کردن می توان از تولید انبوه آن ها جلوگیری کرد و این مصرف را کاهش داد.
همچنین از آن جایی که پلاستیک امروزه جزو زندگی روزمره افراد شده و برای هر کاری از آن ها استفاده می کنند، بهتر است که با افزایش روند بازیافت انواع پلاستیک ها، تا حدی، هم به سلامت زمین و هم کاهش مصرف سوخت ها فسیلی کمک کرد. زیرا پلاستیک ها دو نوع هستند پلاستیک زیست تخریب پذیر که در طبیعت دفع می شوند و تجزیه می گردند اما پلاستیک های زیست تخریب ناپذیر در طبیعت باقی می مانند و صد ها سال تجزیه آن ها زمان می برد و بازیافت آنها می تواند بسیار به محیط زیست کمک کند .حال به جز موارد ذکر شده، بازیافت کردن پلاستیک ها مزایای دیگری هم دارد که برخی از آن ها شامل:
کم شدن مکان های دفع زباله
اکثر زباله ها امروزی، پلاستیکی هستند. به همین دلیل زمانی که بازیافت صورت گیرد، مکان ها دفع هم کمتر می شوند و در نتیجه هم هوا پاک تری نصیب افراد می شود و هم گازها مضر ناشی از زباله ها آسیبی به محیط وارد نمی کنند.
سلامت اقیانوس و خشکی
پلاستیک ها، جزو دسته موادی هستند که تجزیه آن ها سال های بسیاری طول می کشد و حتی برخی، تحت هیچ عنوانی تجزیه نمی شوند. به همین دلیل زمانی که وارد اقیانوس ها یا جنگل و.. شوند، می توانند به حیوانات دیگر هم آسیب جدی وارد کنند. با بازیافت کردن حجم بسیاری از پلاستیک ها و ضایعات پلاستیک کم می شود و در نتیجه این مشکلات هم به وجود نمی آیند.
مراحل بازیافت پلاستیک
در کل سه روش برای بازیافت وجود دارد. روش مکانیکی، روش شیمایی، بازیافت انرژی. زمانی که پلاستیک ها تقسیم بندی می شوند، هر کدام را با توجه به جنس و موادی که در ساخت آن ها مانند گرانول بازیافتی به کار رفته است، بازیافت می کنند.
قراردادن مواد بر روی تسمه نقاله
در مرحله اول، برای بازیافت کردن پلاستیک ها، اول مواد را بر روی تسمه ای قرار می دهند که به تسمه نقاله مشهور است. سپس همان طور که ذکر شد، انواع پلاستیک ها و مواد را جدا و تقسیم بندی می کنند. اگر در بین آن ها چوب یا فلزی یا… وجود داشته باشد، آن ها را به دستگاه مخصوص انتقال می دهند. بعد از این که که کار جدا سازی پلاستیک ها تمام شد، نوبت به شست و شو می رسد. پس از آن، با استفاده از دستگاه ها مخصوص پلاستیک ها و مواد را خرد و ریز کرده و بعد آن ها را آسیاب می کنند.
شست و شوی مواد خرد و آسیاب شده
مواد خرد و آسیاب شده را با آب سرد مجددا می شویند و آن ها را با توجه به دانسیته، تقسیم می نمایند. البته در این بین، مجددا مواد را می شویند تا اگر مواد چسبنده یا اضافه ای بر روی پلاستیک ها باقی مانده باشد، از بین بروند. همچنین اگر پلاستیک ها مانند اسپیسر پلاستیکی جنس متفاوتی داشته یا چرب باشند، آن ها را با آب گرم می شویند تا کامل چربی ها از بین بروند.
خشک کردن مواد
بعد از آبگیری نوبت به خشک کردن مواد می رسد. اگر پلاستیک ها برچسب یا لیبلی داشته باشند باید حتما در مرحله بازیافت، جدا یا پاک شوند. بعد از طی کردن تمامی مواردی که در بالا بیان شد، نوبت به کنور و گرانول می رسد. دانسیته ها مواد بازیافت شده اهمیت بسیاری دارد و باید حتما طبق آن ها، پلاستیک ها را دسته بندی کنند.
انواع پلاستیک های قابل بازیافت
همان طور که بیان شد، پلاستیک ها انواع مختلفی دارند و نسبت به مواد یا جنس دسته بندی می شوند. حال پلاستیک هایی که قابل بازیافت هستند عبارت اند از:
پلی اتیلن تری فتالات
بطری ها نوشیدنی ها، مثل نوشابه، آبمیوه و… جزو دسته پلاستیک ها پلی اتیلن تری فتالات هستند که می توان به راحتی آن ها را بازیافت کرد.
وینیل یا پی وی سی
بطری ها شامپو، محصولات نظافتی منزل، روکش سیم و… تماما از پی وی سی درست می شوند و جزو دسته موادی هستند که بازیافت آن ها بسیار ساده و آسان است. همچنین پی وی سی ها زمانی که بازیافت می شوند، می توانند کاربردها بسیاری هم داشته باشند.
پلی پروپیلن
امروزه پلی پروپیلن ها، مورد توجه بسیاری در بازیافت قرار می گیرند. از آن ها می توان مواد جدیدی تولید کرد و همچنین از محصول به دست آمده هم مجددا استفاده نمود. حال برخی از محصولاتی مثل درپوش ها، پوشال ها و… دارای پروپیلن هستند. برای بازیافت نمودن پلی پروپیلن ها، کافی است که با استفاده از دستگاه ها مخصوص آن ها را بازیافت نمایند.
پلی استرن
کارتن ها تخم مرغی، سینی ها پلاستیکی و…. دارای پلی استرن هستند. این مواد اگر بازیافت یا تجزیه نشود باعث آسیب رسانی به محیط زیست می شود و به همین دلیل، باید تمام محصولاتی که پلی استرن دارند را بازیافت کنند. معمولا برای محصولاتی که پلی استرن دارند، از روش بازیافت شیمایی استفاده کرده و سعی در بازیافت مواد اصلی پلاستیک ها دارند. البته باید بیان کنیم که این مواد به سختی هم بازیافت می شوند و برای انجام این کار، هم به دستگاه ها و هم روش ها متفاوتی نیاز است.
صنعت بازیافت پلاستیک در ایران
امروزه مراکز و مجموعه ها بسیاری در خصوص بازیافت پلاستیک فعالیت دارند. اپیک پلیمر هم مجموعه ای است که با بهره گیری از جدیدترین تکنولوژی ها و روش ها، پلاستیک ها را بازیافت می کند. به عنوان مثال، پلاستیک هایی وجود دارد که نیاز به بازیافت شیمیایی دارند. پلاستیک هایی که از پلی استرن درست شده اند، نباید همانند مدل ها و روش های معمولی بازیافت شوند. زیرا پلی استرن از آن ها خارج نمی شود و باعث به وجود آمدن مشکلاتی می شود.
اگر به مطالبی که در بالا بیان شد، دقت کرده باشید، به خوبی متوجه شده اید که پلی استرن ها، جزو دسته ی موادی هستند که به سختی یافت می شوند و نمی توان آن ها را بازیافت کرد. اپیک پلیمر می تواند تمام پلاستیک ها را بازیافت کند و حتی از آن ها در تولید مواد جدیدی استفاده کند. برای مطلع شدن بیشتر از خدماتی که اپیک پلیمر ارائه می دهد، کافی است که به سایت آن ها مراجعه کنید و اطلاعات مورد نیاز را مطالعه نمایید.
« سوالات متداول »
بازیافت پلاستیک چیست؟
بازیافت پلاستیک ، در واقع به فرایندی گفته می شود که کالاها و محصولات پلاستیکی استفاده شده را مجددا بازیابی و اصطلاحا طی فرآیندی بازیافت می کنند. پلاستیک و، کاغذ و… جزو مواردی هستند که با بازیافت دوباره آن ها، بدون هیچ مشکلی می توان از محصول به دست آمده مجددا استفاده یا حتی کمکی به محیط زیست و سوخت ها کرد.
مراحل بازیافت پلاستیک چیست؟
مراحل بازیافت طی سه مرحله قراردادن مواد بر روی تسمه نقاله، شست و شوی مواد خرد و آسیاب شده، خشک کردن مواد انجام می شود که هر مرحله در مقاله به صورت مفصل توضیح داده شده است.
برای دانلود pdf این مقاله روی دکمه زیر کلیک کنید.
پلیمر پلاست زینلی | Polymer Plast Zeinali
مقاله جامع و کاملی بود .ممنون از شما
خوشحالیم که رضایت داشتید.همچنین برای اطلاعات بیشتر راجب به قوطی کلید پریز می توانید به صفحه مربوط به آن مراجعه کنید