مشاوره رایگان 09192124919

جستجو کردن
Close this search box.

 ویژگی ها و کاربرد مستربچ شفاف کننده

به طور کلی، یک مستربچ از ترکیب پلیمر پایه، ماده افزودنی و عامل تثبیت کننده تولید می شود. مستربچ های افزودنی از انواع پرمصرف این مواد محسوب می شوند که در صنایع مختلف برای تولید محصولات پلاستیکی مورد استفاده قرار می گیرند. مستربچ افزودنی خواص مکانیکی مواد خام پلیمری را بهبود می بخشد و همچنین قیمت نهایی آن ها را افزایش می دهد. یکی از پرکاربردترین مستربچ ها در صنعت تولید محصولات پلیمری، مستربچ شفاف کننده یا هسته زایی است. قبل از خرید مستربچ هسته زا این مقاله را تا انتها بخوانید تا با این محصول بیشتر آشنا شوید. همچنین می‌توانید برای استعلام قیمت پروپیلن با اپیک پلیمر در ارتباط باشید.

مستریچ شفاف کننده

مستربچ شفاف کننده چیست؟

اساس عملکرد مستربچ شفاف کننده (Clarifying Additive Masterbatch) بر کنترل بلورینگی پلیمرها در مرحله هسته زایی است، به گونه ای که با افزودن مواد هسته زایی، زمان هسته زایی که اولین مرحله ایجاد بلورینگی است، کوتاه می شود.

اجرای مرحله اول باعث ایجاد هسته هایی می شود که کریستال ها را تشکیل می دهند، وجود تعداد زیادی هسته که همزمان با سرد شدن پلاستیک و کاهش فعالیت زنجیره ها متقارن می شوند، منجر به تشکیل کریستال های کوچک می شود. این روش سال هاست که در صنعت پلاستیک مورد استفاده قرار می گیرد.

در بلورهای ریز کروی (کریستال های اسفرولیت)، ساختارهای کریستالی از نظر نظم و آرایش مولکولی از مرکز هسته کریستالی به سمت بیرون می باشد. اگر یک ماده پلی اولفین نیمه کریستالی به مخلوط اضافه شود، این ترکیب رشد و اندازه کریستالی آن پلاستیک را کاهش می دهد و خواص نوری و برخی خواص مکانیکی آن را بهبود می بخشد.

هرچه اندازه سلول های کریستالی کوچک تر باشد، عبور نور از پلیمر آسان تر است و از پراکندگی آن جلوگیری می کند، بنابراین شفاف تر و تمیزتر به نظر می رسد.

خواص محصولات پلاستیکی مانند پلی اتیلن و پلی پروپیلن به طور مستقیم به تعداد، اندازه و کیفیت رشد کریستال (اسفرولیت ها) بستگی دارد.

مستربچ شفاف کننده

 مزایای استفاده از مستربچ شفاف کننده

مستربچ های هسته زا که با نام های شفاف کننده و شیشه ساز پلی پروپیلن و پلی اتیلن معرفی شده اند با افزایش سرعت تبلور و درصد کریستالی کل پلیمر منجر به افزایش شفافیت قطعات تزریق شده و همچنین باعث افزایش پایداری ابعادی قطعه و کاهش در چرخه زمانی تزریق در طول فرآیند تولید قطعات می شود. همچنین زردی پلاستیک(بازیافت پلاستیک) را گرفته و سمت رنگ آبی شدن می برد.

مستربچ شفاف کننده و پلیمر به دو دسته نیمه کریستالی و آمورف تقسیم می شوند و زنجیره های پلیمرهای نیمه کریستالی از مذاب به جامد تغییر فاز داده و کریستال تشکیل می دهند که تاثیر مثبتی بر بسیاری از خواص پلیمر خواهد داشت. اگر ابعاد هسته بلورهای تشکیل شده بزرگتر از طول موج نور مرئی باشد، پلیمری مانند PP منجر به پراکندگی نور و در نتیجه پلیمر مات می شود. این پدیده در برخی کاربردهای پلیمری به عنوان یک عامل منفی خواهد بود. مستربچ های شفاف کننده دارای مواد افزودنی هستند که در مذاب پلیمری پراکنده می شوند و در طول خنک شدن هسته های کوچکتر و زیادی ایجاد می کنند. بنابراین منجر به عبور بهتر نور از پلیمر شده در نتیجه، محصول نهایی شفافیت بیشتری خواهد داشت. همچنین افزایش سرعت هسته زایی و تسریع در بلورینگی باعث کاهش زمان خنک شدن قطعه در قالب تزریق و افزایش سرعت تولید نیز می شود.

  • افزایش پایداری ابعادی قطعه
  • کاهش زمان تزریق محصول در قالب
  • کاهش بلورینگی
  • هسته زایی
  • رفع کدورت و زردی
  • افزایش خواص و زیبایی بیشتر
  • بهبود سختی و دمای نرم شدن Tg

 مزایای استفاده از مستربچ شفاف کننده

کاربردهای مستربچ شفاف کننده

از این مستربچ برای رفع کدورت محصول استفاده می شود که به دلیل عبور نور بیشتر در محصول درخشندگی بیشتری به پلاستیک پلیمری می دهد. از جمله کاربردهای  مستربچ شفاف کننده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ظروف یکبار مصرف
  • فیلم های اکستروژن
  • ورق های پلیمری
  • قطعات تزریقی

مستربچ شفاف کننده بر پایه پلیمر پلی پروپیلن تولید می شود که در ایجاد شفافیت و به اصطلاح شیشه ای شدن محصولاتی مانند ظروف یکبار مصرف کمک کننده است. از نظر کارایی، هسته سازی مستربچ با بزرگ کردن سلول های نوری منجر به عبور نور بیشتر از ورق یا فیلم می شود و آن را شفاف می کند. نوع ایزوتاکتیک پلی پروپیلن هموپلیمر از ساختاری نیمه کریستالی دارد. وجود این ساختار کریستالی باعث افزایش سختی و همچنین خواص مکانیکی، شیمیایی و مقاومت حرارتی پلی پروپیلن خواهد شد.

با توجه به کاربردهای فراوانی که PP دارد، می توان آن را جایگزین مناسبی برای PS، PET و حتی PC دانست، با توجه به حساسیت این مواد و دستیابی به نتایج مطلوب، لازم است در انتخاب شفاف کننده مناسب از نهایت دقت مهندسی استفاده شود. شفاف کننده ها ضمن ایجاد شفافیت در قطعات تولیدی، به دلیل تقویت فاز کریستالی پلیمر، خواص مکانیکی محصول را تقویت می کنند. شایان ذکر است که چرخه تزریق محصول به دلیل کریستالیزاسیون سریع تر کوتاه تر خواهد بود، بنابراین سرعت تولید به کمک این مواد افزایش می یابد. امروزه پلی پروپیلن هایی با هسته زایی مستربچ تولید می شوند که از نظر خواص مکانیکی قابلیت جایگزینی ABS را دارند. عوامل شفاف کننده و هسته زا افزودنی های مهندسی هستند که با انتخاب صحیح می توانند اثرات بسیار خوبی داشته باشند و در نهایت هزینه ها را کاهش دهند.

نتیجه گیری

مستربچ شفاف کننده که به عنوان مستربچ هسته زا پلی پروپیلن معرفی می شود، منجر به افزایش قابل توجه سرعت و درصد کریستالی پلیمر مذاب شده است. این موضوع باعث افزایش شفافیت قطعات، کاهش انقباض قطعه پلاستیکی، رفع کدورت و براق شدن قطعه می شود. بنابراین، این افزودنی ضمن بهبود خواص فیزیکی و ظاهری، خواص فرآیند پذیری را نیز بهبود می بخشد که از جمله باعث کاهش چرخه فرآیند تزریق می شود. این مواد برای محصولاتی که بر پایه پلی اتیلن تولید می شوند، مفید است.