کامپاند ترکیبات پلیمری هستند که بسیاری از اقلامی که امروزه استفاده می کنیم از آن ها ساخته شده است. پلیمرها همان چیزی هستند که از آن برای ساخت بسته بندی مواد غذایی استفاده می کنند. آنها را می توان در بطری های نوشیدنی، سیم و کابل، لاستیک و غیره یافت. همچنین در برنامه های مراقبت های بهداشتی، ریلی، خودرو و حتی هوافضا استفاده می شود.

کامپاند

کامپاند چیست؟

کامپاند ها به نوعی پلیمر گفته می شود که با دیگر انواع پلیمرها ترکیب می شود و برای افزایش خواص مکانیکی، فیزیکی و حرارتی پلاستیک ها استفاده می شوند. همچنین می توان با آنها شکل دهی مناسبی را به کمک اکستروژن یا تزریق پلاستیک انجام داد. کامپاند معمولاً به صورت گرانول در بازار موجود است؛ جالب است بدانید که به واحدهایی که کامپاندها را می سازند، کامپاندر می گویند. برای این که در زمان، انرژی و هزینه صرفه جویی شود، لازم است که از کامپاندها استفاده شود. چون آنها چنین عملکردهایی را پدید می آورند. 

امروزه در بسیاری از صنایع از این دسته پلیمری استفاده می کنند. ترکیبات پلیمری بسیار مفید هستند. این مواد آنقدر همه کاره هستند که تقریباً می توان آنها را به هر چیزی تبدیل کرد. کامپاند نه تنها سبک وزن است بلکه همچنین سخت، انعطاف پذیر و بادوام هستند. این وظیفه شیمیدانان پلیمر است که روش‌های مختلفی را برای بهره‌ گیری از این خواص بیابند و مواد را به چندین اشیاء مفید از جمله لنزها، دیسک‌ های فشرده و ظروف غذا تبدیل کنند. زمانی که برای افزایش مقاومت یا دوام مواد پلاستیکی از رنگدانه استفاده کنند را، کامپاند می گویند.

ویژگی های کامپاند های پلیمری

کامپاند ویژگی هایی دارد که موجب می شود در صنایع مختلفی از صنایع دارویی تا صنعت خودرو بسته به نیازی که وجود دارد از انواع مختلف آن استفاده کرد این ویژگی ها عبارت اند از:

  • اجزای ترکیب به نسبت معینی وجود دارند.
  • ترکیبی همگن دارد.
  • ذرات ترکیب کامپاند یک نوع هستند.
  • یک ترکیب از یک یا چند اتم از عناصر یکسان یا متفاوت ساخته شده است.
  • در یک ترکیب، عناصر به نسبت جرم ثابتی وجود دارند.
  • یک ترکیب را می توان با یک فرآیند شیمیایی به مواد ساده تری تقسیم کرد.
  • خواص فیزیکی و شیمیایی یک ترکیب با ترکیبات آن کاملاً متفاوت است.

انواع کامپاند های پلیمری در چه دسته ای قرار دارند؟

انواع کامپاندها در دسته پلی اتیلن‌ ها قرار دارند که یکی از پرمصرف ترین پلاستیک ها در جهان هستند و به عنوان یکی از مهم ترین پلی الفین ها نیز به شمار می روند. این پلیمر از پلیمریزاسیون کاتالیستی اتیلن تهیه می شود و بسته به نوع پلیمریزاسیون دارای انواع مختلفی می باشد. به طور کلی پلیمرها به دسته زیر خلاصه می شوند:

  • وزن مولکولی بالا (UHMWPE)
  • قابل حمل (HDPE)
  • چگالی خطی کم (LLDPE)
  • چگالی کم (LDPE)
  • چگالی متوسط (MDPE)
  • چگالی بسیار کم (VLDPE)

پرکاربردترین آنها پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE)، پلی اتیلن با چگالی کم (LDPE) و پلی اتیلن با چگالی کم خطی (LLDPE) هستند. تفاوت اصلی این پلیمرها جرم مولکولی و کریستالی بودن آنهاست. خواص مکانیکی کامپاند از نظر مقدار و نوع شاخه های جانبی، بلورینگی و جرم مولکولی قابل توجه است.

تفاوت مستربچ و کامپاند
کامپاند های پلیمری

فرق کامپاند و مستربچ چیست؟

نحوه عملکرد کامپاند و مستربچ به یک صورت است. به عبارتی دیگر به یک شکل عمل می کنند. اما چه تفاوتی در آنها وجود دارد؟ میزان درصد از هر کدام که به محصول نهایی اضافه می شود، آنها را متفاوت کرده است؛ به طور کلی کامپاندها برای ساخت یک پلاستیک استفاده می شوند، بدون آنکه به آنها چیزی اضافه شود. اما در مقابل آنها مستربچ ها نمی توانند فقط به تنهایی خواص مورد نیاز را تهیه کنند. در نتیجه باید از پایه های اساسی مانند پایه های پلیمری و سایر افزودنی ها اضافه نمود تا محصول نهایی پدید آید. 

ترکیبات کامپاند ها از چه چیزی ساخته شده است؟

کامپاندهای پلیمری ترکیب ماده‌ای هستند که از دو یا چند عنصر تشکیل می شوند تا از نظر شیمیایی به نسبت ثابتی با جرم ترکیب شوند. یک ترکیب در نتیجه واکنش شیمیایی، بین عناصر تشکیل دهنده صورت می گیرد. خواص ترکیب شده با خواص عناصری که از آنها تشکیل شده، متفاوت است. کامپاندها از پرمصرف ترین کاربردها را در صنایع شیمیایی دارد. از آنها برای بالا رفتن مقاومت بیشتر پلاستیک به کار می برند. همه ما می دانیم هنگام استفاده از وسیله های پلاستیکی با نقاط ضعف آنها یعنی رنگ های نامطلوب، ضعف فیزیکی، طولانی بودن فرآیند تولید آنها، تجدید ناپذیر بودن و… رو به رو می شویم. 

روش تولید کامپاند
روش تولید کامپاند

روش تولید کامپاندهای پلیمری

برای تولید یک کامپاند بر اساس پلیمر باید فرایندهای بسیار زیادی را طی نمود. مرحله ذوب اولین و مهمترین فرایندی که یک کامپاندها باید آن را طی کنند. آنها وارد دستگاهی به نام اکسترودر می شوند. سپس تمامی ترکیبات لازم و افزودنی ها به آنها اضافه می شود. سپس بعد از ترکیب شدن به خوبی از خود دستگاه خارج می شوند. بعد از مرحله ماده که به دست آمده است، نیاز به سرد شدن دارد. به همین خاطر ماده ذوب شده مستقیماً وارد دستگاه سرد کننده می شود. سپس ترکیب بدست آمده یک جامد است. آنها معمولاً در ابعاد و اندازه های مختلف شکل داده می شوند. برای انبار و دسته بندی کردن کامپاندها لازم است که در یک دمای خاص قرار بگیرند تا کیفیت و خواص آنها تغییر نکند. اگر این اتفاق برای آنها بیفتد، لازم است که فرایند را دوباره تکرار کنند. اما تکرار این سیکل می تواند هزینه زیادی را به وجود بیاورد. به همین دلیل بهتر است که از به وجود آمدن این پدیده، جلوگیری کرد.

کامپاندهای تمیز کننده رئولوژیکی

کامپاندهای تمیزکننده رئولوژیکی نوعی از کامپاندها هستند که برای تمیز کردن سیلندرها استفاده می شود. همچنین در دستگاه های پلیمری دیگری چون ورق، لوله، فیلم و کارتن پلاست مورد استفاده قرار می گیرند. این کامپاند می تواند به خوبی تمامی ناحالصی ها را از بین ببرد. تغییر رنگ بسیار سریع بدون ایجاد ضایعات اضافه از مزیت های آن است. 

کامپاندهای پلیمری
کامپاندهای پلیمری

کاربردهای کامپاندها

پلیمرهای کامپاند در اکثر صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. کامپاند پلی اتیلن یکی از آنها است. از آنها برای تولید لوله های آبیاری بیشترین استفاده می کنند. از دیگر کاربردهای آن می توان به خودروسازی اشاره کرد. به عبارتی دیگر در سپرهای ماشین ها استفاده می شوند. دلیل استفاده از کامپاند در سپر ماشین این است که در برابر ضربه مقاوم هستند و می تواند از آسیب رسیدن به خودرو جلوگیری نمود. کاربرهای کامپاندها گسترده است. چون از آنها در لوازم خانگی نیز استفاده می کنند. همچنین در قطعات خودرو، وسایل های الکتریکی و الکترونیکی نیز کاربرد دارند. از طریق فرآیند ترموفرمینگ ظرف های یکبار مصرف تولید می شوند. سایر موارد چون شیلنگ ها و لوله های چند لایه نیز در این زیر دسته قرار می گیرند. به طور کلی هر مدل از کامپاندها به خواسته مشتری ها سفارش گرفته می شود. 

انواع کامپاندهای پلیمری
کامپاند

انواع کامپاندها

انواع کامپاند های پلیمری شامل کامپاندهای پلی اتیلن، کامپاندهای مهندسی،کامپاند های تقویت شده با الیاف شیشه ای، کامپاند های پرکننده، کامپاند های عایق صوتی، کامپاند های تمیز کننده رئولوژیکی و … می باشد که در ادامه هر کدام را بیشتر برای شما توضیح می دهیم.

کامپاند های پلی اتیلن

کامپاند های پلی اتیلن یکی از انواع ترکیبات تولیدی ترکیب پلی اتیلن می باشد که در ادامه به توضیح آن پرداخته ایم. همان طور که گفته شد یکی از انواع این کامپاندها لوله پلی اتیلن است؛ آنها جزء لوله های آبرسان به حساب می آیند. این لوله ها از ترکیب کامپاند و درصدی از دوده ساخته می شوند. کامپاندهای پلی اتیلن از کیفیت بالایی برخوردار هستند. در برابر نور خورشید مقاومت دارند و به خاطر خواص مناسبشان، از هزینه خوبی نیز برخوردار هستند. علاوه بر قیمت و کیفیت، شکل پذیری خوبی نیز دارند که در بازار می توانید آنها را پیدا کنید. یکی دیگر از کامپاندها، برای دسته پلی پروپیلن هستند. شکل آنها به صورت کامپوزیت بوده و در تولید قطعات خودرو، لوله و اتصالات و سایز لوازم خانگی بکار می روند. به طور کلی تولید آنها ساده اما هزینه زیادی را به وجود می آورند. از دیگر ویژگی های آن می توان به مقاومت بیشتر در برابر خوردگی اشاره کرد. 

کامپاند مهندسی 

یکی دیگر از انواع کامپاندها، نوع مهندسی است. معمولاً از آنها برای طراحی وسیله ای استفاده می شود. ممکن است شما بخواهید که قطعه ای با ویژگی های استحکام مکانیکی بالا، مقاومت در برابر اسیدها، مقاومت در برابر ساییدگی ها، داشتن طول عمر بالا بسازید. با کامپاند مهندسی می توان آن را تولید نمود. 

کامپاند های تقویت شده با الیاف های شیشه ای

یکی دیگر از گروه کامپاند ها می توان به کامپاند شیشه ای اشاره کرد. این نوع از پلیمرها خواص حرارتی و مکانیکی قابل قبولی دارند. از آنها می توان در صنایع مختلفی از جمله خودروسازی، لوازم خانگی، وسایل الکترونیکی و حتی الکتریکی استفاده نمود. این کامپاندها از ترکیب شدن با الیاف های شیشه ای به چنین ویژگی هایی می رسند. 

کامپاند های پرکننده 

یکی دیگر از کامپاندها را می توان به کامپاندهای پر کننده اشاره کرد. آنها از درصدهای مختلف فیلر ساخته شده که پایه اساسی آنها از پلیمرهای مختلف است. فرمولاسیون بکار رفته در این نوع از کامپاند باعث شده که، علاوه بر داشتن خواص مطلوب، هزینه های خوبی نیز داشته باشند. از آنها برای فرایند تزریق پلاستیک، اکستروژن و ترموفرمینگ استفاده می کنند. 

کامپاند های عایق صوتی

از کامپاندها می توان استفاده های بسیاری کرد. یکی دیگر از استفاده که از آنها می شود، ایجاد خاصیت عایق صوتی است. این ترکیب معمولاً از پایه پروپیلن و سولفات باریم با درصد بالا است. برای سازه هایی که نیاز به عایق صوتی باشد، از چنین کامپاندهایی استفاده می کنند. 

« سوالات متداول »

کامپاند چیست؟

کامپاندها به نوعی پلیمر گفته می شود که با دیگر انواع پلیمرها ترکیب می شود و برای افزایش خواص مکانیکی، فیزیکی و حرارتی پلاستیک ها استفاده می شوند. همچنین می توان با آنها شکل دهی مناسبی را به کمک اکستروژن یا تزریق پلاستیک انجام داد. کامپاند معمولاً به صورت گرانول در بازار موجود است.

انواع کامپاندها کدام است؟

کامپاندهای تقویت شده با الیاف های شیشه ای،کامپاند پلی اتیلن، کامپاند مهندسی، کامپاندهای پرکننده،کامپاند عایق صوتی،کامپاندهای تمیز کننده رئولوژیکی چند نمونه از انواع کامپاندها هستند.

 پلیمر پلاست زینلی | Polymer Plast Zeinali

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *