پلی پروپیلن یکی از مهم ترین پلیمرهای دنیا به شمار می رود که در سال 1950 در آزمایشگاه تولید شد. به دلیل ویژگی های منحصر به فرد و امکان استفاده از آن در صنایع مختلف، تولید صنعتی این پلیمر در سال 1954 انجام گرفت. از دلایل اصلی محبوبیت پلی پروپیلن لوازم الکتریکی در مقایسه با سایر پلیمرها می توان به پایین بودن قیمت تولید آن اشاره کرد. این پلیمر پرکاربرد کاملاً بدون بو و غیرسمی است و شعله های آن در هنگام سوختن هیچ دودی ندارند.
چرا پلی پروپیلن ها در ساخت لوازم الکتریکی محبوب هستند؟
به دلیل ویژگی های خاصی که دارد، در ساخت انواع لوازم و تجهیزات الکتریکی بکار می رود. از مهم ترین ویژگی های پروپیلن لوازم الکتریکی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بالا در برابر دما، اسیدها، بازها و انواع حلال ها
- شفافیت بالا
- بی رنگ بودن
- چگالی کم
- مقاومت کششی بالا
- استحکام مکانیکی قابل قبول
- بی بو، غیرسمی و غیر قابل حل بودن در آب
- مقاومت شیمیایی
- سختی
- هزینه پایین تولید
یکی از مهم ترین ویژگی های پلی پروپیلن که آن را مناسب ساخت لوازم الکتریکی می کند، عایق بودن است. علاوه بر این، پلی پروپیلن خواص قالب گیری مناسبی دارد و می توان آن را به شکل های مختلف درآورد. پلی پروپیلن های صنعتی دارای انعطاف پذیری بالایی هستند و رطوبت را جذب نمی کنند. به همین دلیل، از آن ها در صنعت پلاستیک و الیاف استفاده می شود.
پروپیلن ها در ساخت چه وسایلی الکتریکی بکار می روند؟
پروپیلن ها در زمینه های مختلفی استفاده می شوند. از مهم ترین کاربردهای پلی پروپیلن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید اسباب بازی
- الیاف و تک رشته ها
- موکت، طناب و گونی
- فیلم های بسته بندی مواد غذایی
- تولید فیلم ورق
- صنعت خودروسازی (ساخت پنل درب ها، پروانه ها، کفپوش خودرو و تزئینات داخلی)
- قالب گیری دمشی و تزریقی
- انواع تجهیزات آزمایشگاهی و پزشکی
از این پلیمرها در ساخت وسایل الکتریکی مختلف ازجمله کامپیوتر، لپ تاپ، تلفن، کابل های برق، سیم و انواع اتصالات برقی استفاده فراوانی می شود.
مزیت استفاده از پلی پروپیلن ها در مقایسه با سایر پلیمرها
پلی پروپیلن ها٬ در مقایسه با سایر پلیمرها و خرید پلی پروپیلن گرانول٬دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند. به همین دلیل است که از آن ها در ساخت انواع لوازم الکتریکی و الکترونیکی استفاده می شود. برخی از مزایای آن در مقایسه با سایر پلیمرها عبارتند از:
- قیمت مناسب تر
- سبک تر بودن
- امکان استفاده به صورت آلیاژ
- قابلیت استفاده در انواع تجهیزات پزشکی
- انعطاف پذیری بالا
- طیف وسیع تولید با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی متنوع
- کاربرد گسترده
- بهبود خواص گریدهای تولیدی جدید
- امکان استفاده از آن ها به جای پلیمرهای دیگری ازقبیل PS و PE
با این وجود، پلی پروپیلن لوازم الکتریکی با معایبی نیز همراه است. به عنوان مثال، این پلیمر به دلیل ضریب انبساط حرارتی بالا، کاربردهای دمایی محدودی دارد. علاوه بر این، قابل اشتعال و حساس به اکسیداسیون است. مقاومت کم نسبت به حلال کلر و آروماتیک و ضعیف بودن خواص پیوندی این پلیمر باعث کاهش کارایی آن در برخی از زمینه های خاص می شود.
همچنین در مورد گرانول بازیافتی بخوانید
چند نوع گرید دارند؟
از مهم ترین گریدهای پلی پروپیلن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
قالب تزریقی
پروپیلن ها بیشترین کاربرد را در این گرید دارند. پلی پروپیلن های این گرید در ساخت لوازم الکتریکی و الکترونیکی، لوازم خانگی، اسباب بازی ها، صنعت خودروسازی، چمدان، کلاهک و سرپوش و صنایع بسته بندی و بازیافت پلاستیک بکار می روند.
الیاف
پروپیلین های این گرید در تولید الیاف بکار می روند. از این الیاف در پشت فرش یا زیلو، موکت و پارچه لباس های عایق گرما و سرما استفاده می شود.
فیلم و شیت
پروپیلن این گرید بیشتر در صنایع بسته بندی شیرینی و شکلات، سیگار، فیلم های گرافیک و چاپ، شیت های بسته بندی مواد غذایی بکار می روند. در سال های اخیر شاهد افزایش چشمگیر پلی پروپیلن های این گرید بوده ایم.
قالب بادی
این گرید پلی پروپیلن ها در ساخت بطری ها و قوطی ها و قوطی کلید پریز یه کار می روند.
پایپ
پلی پروپیلن های این گرید در تولید انواع لوله های فاضلاب، کابل های برق و سیم استفاده می شود.
کاربرد پروپیلن لوازم الکتریکی به دلیل استحکام بالا، جذب آب کم و عایق بودن روز به روز افزایش می یابد. از این پلیمرها می توان در ساخت قطعات الکتریکی مختلف استفاده کرد. کدامیک از وسایل الکتریکی تان از پلی پروپیلن ساخته شده است؟